Onafhankelijke taxateurs van bedrijfsmatig onroerend goed
snel, secuur en scherp

PTA bekritiseert taxatiepraktijk

Het Platform Taxateurs en Accountants (PTA) uit in haar rapport “Goed gewaardeerd vastgoed” kritiek op de huidige taxatiepraktijk in Nederland. Zo merkt het PTA op dat de internationaal erkende taxatierichtlijnen in Nederland niet breed en consistent worden toegepast. Er is niet één overkoepelende brancheorganisatie, maar taxateurs zijn aangesloten bij verschillende branchegroepen. Er zijn ook taxateurs die nergens bij zijn aangesloten. Al met al komt dit niet ten goede aan de professionele uitstraling van de beroepsgroep van taxateurs.

Het platform komt in haar rapport met 27 aanbevelingen die de professionaliteit en het aanzien van de taxatiebranche moeten verbeteren. Het zijn ook lastige tijden voor taxateurs, want door de economische crisis is de vastgoedmarkt nog minder transparant dan voorheen. Vastgoedobjecten worden lang niet altijd tegen de geldende marktwaarde verhuurd en als dat toch wel gebeurt, dan wordt de echte prijs vertroebeld door kortingen en incentives. Mede door die intransparantie is er een kloof ontstaan tussen wat eigenaren en beleggers verwachten en wat de taxateurs opleveren.

Daar komt bij dat de taxateurs volgens het rapport ook zelf maatregelen moeten nemen om de professionaliteit te verhogen. Zo moet vermenging met andere vormen van dienstverlening, zoals makelaardij, worden vermeden. Alles wat ook maar de schijn van belangenverstrengeling met zich mee kan brengen, dient te worden vermeden. Ook raad het rapport aan om taxateurs te laten rouleren, zodat zij niet steeds dezelfde objecten waarderen.

Vraag nu het gratis boekje aan “Vastgoed en Taxatie” van auteur Herman G.M. Wentzel MRE MRICS RT

Vraag nu een offerte aan voor de taxatie van uw commercieel vastgoed.

Heeft u een specifieke vraag of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Efficiënt en laagdrempelig

  • Voor alle taxaties van commercieel vastgoed
  • Volstrekt onafhankelijk 
  • Onderbouwde taxatie 
  • Ook kleinere objecten 
  • In zeer korte tijd een RICS-taxatie