Onafhankelijke taxateurs van bedrijfsmatig onroerend goed
snel, secuur en scherp

Commercieel vastgoedleningen onder controle

De Nederlandse Bank (DNB) heeft bij de 3 grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank onderzoek gedaan naar de commercieel vastgoed leningen. Conclusie is dat de drie grootste banken van Nederland voldoende geld hebben om verliezen op hun vastgoedleningen te kunnen opvangen. De onderzoekers bekeken 60 duizend financieringscontracten voor commercieel vastgoed.

 

Het onderzoek was nodig omdat de commercieel vastgoedmarkt onder druk staat. Door overproductie liep de kantoren leegstand afgelopen jaren op tot ruim 15 procent. De waarde van commercieel vastgoed (met name kantoren) daalde met tientallen procenten. De vraag was of de banken voldoende buffers hadden om verliezen te kunnen opvangen. Het antwoord is dus ja, aldus DNB. Er staat aan 70 miljard euro aan vastgoed financieringen uit bij de 3 grootste Nederlandse banken. Op basis van het onderzoek schat De Nederlandse Bank dat de verliezen rond de 5 miljard euro zullen bedragen. De voorzieningen die de banken al eerder hebben genomen zijn volgens DNB voldoende.

 

Ten behoeve van het onderzoek hebben banken in de afgelopen tijd een inhaalslag gemaakt met het taxeren van commercieel vastgoed. Alle eigenaren met een financiering kregen de opdracht hun vastgoed te laten taxeren. Sommige banken stellen een RICS taxatie als eis.

 

De resultaten van het onderzoek worden nu opgestuurd naar de Europese Centrale Bank. Die is momenteel bezig met de asset quality review onder de 130 grootste banken in Europa. De ECB neemt vanaf november de toezichtstaken over van de nationale banken, zoals de DNB. Voordat ECB dat doet, moet er inzicht zijn in de portefeuilles van de grootste Europese banken.

Vraag nu het gratis boekje aan “Vastgoed en Taxatie” van auteur Herman G.M. Wentzel MRE MRICS RT

Vraag nu een offerte aan voor de taxatie van uw commercieel vastgoed.

Heeft u een specifieke vraag of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Efficiënt en laagdrempelig

  • Voor alle taxaties van commercieel vastgoed
  • Volstrekt onafhankelijk 
  • Onderbouwde taxatie 
  • Ook kleinere objecten 
  • In zeer korte tijd een RICS-taxatie