Onafhankelijke taxateurs van bedrijfsmatig onroerend goed
snel, secuur en scherp

Nederlandse banken moeten zware crisis kunnen doorstaan

In de komende Europese stresstest worden banken onderworpen aan een aantal negatieve scenario’s, onder andere een daling van de huizenprijs met 21% (ten opzichte van het basisscenario). Het negatieve scenario houdt naast een lagere huizenprijs ook een lagere economische groei in, daling van prijzen van commercieel vastgoed met maximaal 15% en economische krimp.

 

Met de test willen de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Bankenautoriteit (EBA), die verantwoordelijk zijn voor respectievelijk het balansonderzoek en de stresstest van de 128 belangrijkste banken van Europa, kritiek van zich afschudden dat ze tot nu to niet streng genoeg zijn geweest. Banken die onvoldoende kapitaal hebben om een negatief scenario te doorstaan, zijn verplicht het aan te vullen door een emissie van aandelen of door het verkopen van bedrijfsonderdelen of bezittingen. Europese banken hebben hun balans al flink versterkt sinds de crisis. Vanaf 2007 hebben ze voor €257 mrd aan aandelenkapitaal opgehaald.

 

Commercieel vastgoed en taxaties

In het negatieve scenario van de stresstest zit onder andere een daling van de waarde van commerciële vastgoed van maximaal 15 %. Op dit moment worden portefeuilles commercieel vastgoed getaxeerd met als doel input te leveren voor de stresstest. Meer weten over taxaties commercieel vastgoed

Vraag nu het gratis boekje aan “Vastgoed en Taxatie” van auteur Herman G.M. Wentzel MRE MRICS RT

Vraag nu een offerte aan voor de taxatie van uw commercieel vastgoed.

Heeft u een specifieke vraag of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Efficiënt en laagdrempelig

  • Voor alle taxaties van commercieel vastgoed
  • Volstrekt onafhankelijk 
  • Onderbouwde taxatie 
  • Ook kleinere objecten 
  • In zeer korte tijd een RICS-taxatie